Predbilježite se

za redovito primanje informacija

Zatražite dodatne informacije o javnim natječajima

NATO NATJEČAJI

NATO Program izgradnje infrastrukture (NSIP)

NSIP predstavlja osnovni element NATO-vog zajedničkog financiranja, direktno sudjelujući u jačanju NATO operativne sposobnosti i promicanju interoperabilnosti između zamalja članica. NSIP se provodi pod nadzorom Infrastrukturne komisije (Infrastructure Comitee ili skraćeno IC) u godišnjoj vrijednosti odobrenoj od strane Sjeverno-atlantskog vijeća (NAC). Tijekom 2008. godine NSIP-u je za nabavu bilo odobreno 640 mil. €.

NSIP financira nabavu proizvoda i usluga kako slijedi: komunikacijski i informatički sistemi, radarski sistemi, građevinske radove na NATO objektima kao što su luke, aerodromi i vojna zapovjedništva te široki spektar opreme koji podržava NATO snage u mirovnim misijama ISAF i KFOR.

Nabavu unutar pojedinog projekta provodi zemlja „domaćin“ koja je nositelj projekta u skladu s pravilima za javnu nabavu. Pravila za javnu nabavu koja se koriste su slijedeća:

  • International Competitive Bidding (ICB) – određena NATO dokumentom  AC/4-D/2261 (1996)
  • National Competitive Bidding (NCB) – određena pravilima zemlje“domaćina“;
  • Basic Ordering Agreements (BOA) – za one projekte gdje je IC odobrio NC3A provođenje pozivni tender za specijalizirane tvrtke.

Natječaji koji se raspisuju putem NSIP-a dostavljaju se misijama zemalaj članica NATO saveza, koje o tome obavještavaju odgovorna tijela državne uprave, odnosno u Hrvatskom slučaju Misija RH pri NATO o objavljenim natječajima obavještava Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.

Zemlja domaćin (koja raspisuje natječaj) mora prihvatiti svaku ponudu prikladnog poslovnog subjekta iz NATO zemlje koja sudjeluje u financiranju NSIP-a. Također, natječajna dokumentacija mora sadržavati klauzulu kako su poduzeća ili proizvođači iz drugih zemalja isključeni od mogućnosti dobivanja glavnog ugovora ili podugovora, osim ako to ne odobri Odbor za infrastrukturu.

HGK će na svojim web stranicama objavljivati dostavljene natječaje koji se raspisuju pod okriljem NSIP-a.

.

KORISNI LINKOVI
KORISNE INFORMACIJE