Predbilježite se

za redovito primanje informacija

Zatražite dodatne informacije o javnim natječajima

NATO NATJEČAJI

Konferencija „Članstvo u NATO savezu – mogućnosti i izazovi za hrvatsko gospodarstvo“, 03. srpnja 2008. u Zagrebu

Pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i u organizaciji Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Hrvatske agencije za malo gospodarstvo (HAMAG), Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske udruge poslodavaca, u Zagrebu je 03. srpnja 2008.  održana konferencija o gospodarskim aspektima ulaska RH u NATO savez.
U ime organizatora okupljenima se obratio predsjednik Uprave HAMAG-a Tomislav Kovačević istaknuvši zadovoljstvo velikim zanimanjem gospodarstvenika za navedenu temu, što je znak da se konferencija održava u pravom trenutku.

Konferenciju je otvorio potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec, osvrnuvši se pritom na brojne prednosti, mogućnosti i izazove koji se hrvatskom gospodarstvu i gospodarstvenicima otvaraju pristupanjem Republike Hrvatske sjevernoatlantskom savezu.
Hrvatski gospodarstvenici moraju biti konkurentni kako bi mogli odgovoriti na izazove i postati dijelom tog globalnog tržišta, istaknuo je ministar Polančec naglasivši kako će Vlada RH i nadalje svojim programima i mjerama jačati konkurentnost hrvatskog gospodarstva.

Veleposlanik RH pri NATO savezu i stručnjak za međunarodne odnose Davor Božinović istaknuo je kako trenutak u kojem se nalazimo uoči potpisivanja pristupnog protokola o ulasku Hrvatske u NATO savez je rezultat višegodišnjeg rada diplomacije i kako članstvo u NATO-u predstavlja poboljšanje opće pozicije Hrvatske na međunarodnoj sceni.
O članstvu u NATO savezu s aspekta izazova za hrvatsku znanosti i tehnološki sektor govorio je voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a prof.dr. Krešimir Ćosić, napomenuvši da se ulaskom u NATO prilike pružaju svim gospodarstvenicima te da će ih uspjeti iskoristiti oni uspješni.
Na konferenciji su sudjelovali predstavnici ključnih logističkih agencija NATO saveza; NAMSA-e (NATO agencija za nabavu) i NC3A (Agencija za konzultiranje, zapovijedanje i nadzor) koji su izravno odgovarali na brojna pitanja poduzetnika vezana uz sustav nabave, sudjelovanje na natječajima i sl.
Nakon panela koji je polučio veliko zanimanje poduzetnika, a u kojem su sudjelovali predstavnici tijela javne vlasti, udruga koje okupljaju poduzetnike te predstavnici logističkih agencija NATO saveza, doneseni su i slijedeći zaključci;

  1. Članstvom u NATO savezu prosperirati će trgovinska razmjena Republike Hrvatske, porasti će broj inozemnih ulaganja i kreditni rejting zemlje čime će dodatno ojačati konkurentnost hrvatskog gospodarstva.
  2. Hrvatskim gospodarstvenicima otvaraju se šira vrata i mogućnost da ponude svoje robe i usluge oružanim snagama NATO članica. Pri tome fokus ne treba biti samo na proizvodima posebne namjene (naoružanje i vojna oprema), već i na drugim vrstama roba i usluga kao što su usluge prijevoza, graditeljstvo, tekstilna industrija, prehrambena i prerađivačka industrija i sl. Za ulazak na navedeno tržište potrebno je biti konkurentan i zadovoljiti propisane standarde.
  3. Vlada Republike Hrvatske i dalje će svojim programima i mjerama jačati konkurentnost gospodarstva, posebice kroz ulaganja u inovacije, nove tehnologije i tehničko usklađivanje, nužno za postizanje propisanih standarda.
  4. Potrebno je stvoriti jedinstveno mjesto (poput web stranice, info e-mail ili sl.), na koje će se gospodarstvenici moći obratiti i koje će za njih biti svojevrstan interaktivni vodič za sva pitanja vezana uz poslovanje s agencijama NATO saveza.

KORISNI LINKOVI
KORISNE INFORMACIJE