Predbilježite se

za redovito primanje informacija

Zatražite dodatne informacije o javnim natječajima

NATO NATJEČAJI

Seminar „Kako poslovati s NATO-om“ održan 19. lipnja 2009. u Zagrebu.

Seminar  „Kako poslovati s NATO-om“ organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija održan je 19. lipnja 2009. godine, u hotelu Westin u Zagrebu.

Cilj seminara bio je prezentirati informacije o tome kakvi se proizvodi i usluge na tržištu zemalja članica NATO-a potražuju, kako se može prijaviti za sudjelovanje u projektima, kakva se institucionalna podrška očekuje, te kakva su dosadašnja iskustva stranih i hrvatskih gospodarstvenika u poslovanju s NATO-om.

U uvodnom dijelu govora ministar Jandroković istaknuo je kako je članstvo Republike Hrvatske u Sjevernoatlantskom savezu snažno jamstvo naše nacionalne sigurnosti i sigurnosti budućih naraštaja Hrvatske, ali i veliko priznanje za provedene reforme, dostignut stupanj političke stabilnosti i demokratskoga razvoja. Dodao je kako je NATO svojim članicama omogućio razdoblje mira nezabilježeno u europskoj povijesti a ta je sigurnost donijela i ekonomsko blagostanje, kao i da su upravo građani zemalja članica NATO-a među onima koji uživaju najviši standard u svijetu. Ilustrirajući ekonomsku snagu euroatlantskog područja te istaknuvši činjenicu da su sve zemlje iz posljednja dva kruga proširenja Sjevernoatlantskog saveza doživjele gospodarski zamah, ministar je kazao kako su sve to čvrsti argumenti na kojima se temelje prognoze o tome se i u Hrvatskoj mogu očekivati povoljne gospodarske učinke članstva u NATO-u. Da bismo iskoristili sve gospodarske prednosti hrvatskog članstva u NATO-u, od presudne će važnosti biti da pratimo razvoj novih standarda i tehnologija, ali i da kontinuirano jačamo dva aspekta naše konkurentnosti – izvoznu konkurentnost i konkurentnost Hrvatske kao investicijskoga odredišta, kazao je ministar Jandroković. U završnom dijelu govora, ministar se osvrnuo na još jedan važan aspekt NATO-a – suradnju zemalja članica na velikom broju zajedničkih znanstvenih, tehničkih, infrastrukturnih i industrijskih projekata, unutar i izvan Sjevernoatlantskog saveza, što pruža velike mogućnosti ne samo hrvatskim poduzetnicima, nego i znanstvenim institucijama.

Uz ministra Jandrokovića, na seminaru su sudjelovali i gosti iz NATO-a – zamjenica pomoćnika glavnog tajnika NATO-a Aurelija Bouchez i predstavnik NATO-ove Agencije za održavanje i nabavu Jörn Brauer. U izlaganjima su predstavili kako najbolje iskoristiti nove poslovne mogućnosti koje nam se otvaraju, te uputili nazočne u procedure pristupanja i javljanja na natječaje i tendere NATO-a i NATO-vih agencija.

Seminaru su također nazočili i predstavnici Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i Ministarstva obrane, Hrvatske gospodarske komore, gospodarske diplomacije savezničkih zemalja akreditirani u Hrvatskoj, predstavnici državne uprave, gospodarskih i drugih udruga, hrvatski poduzetnici i gospodarstvenici koji su imali iskustava u poslovanju s NATO-om, kao i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

KORISNI LINKOVI
KORISNE INFORMACIJE